Îşi mai aminteşte cineva de Commodore 64? Dacă nu, fac aici o scurtă istorie a acestuia (celor cărora nu le place să trăiască în trecut, le recomand să sară direct la paragraful următor). Computerul pentru acasă pe 8 biţi a fost introdus de Commodore International în ianuarie 1982 şi vândut în magazinele de retail pentru suma de 595 dolari SUA. Între anii 1982-1986, acest model s-a vândut în peste 17 milioane de exemplare, deţinând titlul de cel mai bine vândut calculator al tuturor timpurilor, întrecând clonele PC IBM, computerele Apple computers, sau pe cele Atari. Mare parte a succesului acestuia s-a datorat faptului că putea fi conectat fără alte modificări la orice televizor, deşi specificaţiile tehnice (CPU ~ 1Mhz, 64 kb RAM), erau mai sărace decât, de exemplu, o cheie de la un BMW seria 7 din zilele noastre.
Ce s-au gândit băieţii de la Asus? Dorind să emuleze succesul răsunător de care s-a bucurat Commodore 64, Asus a prezentat lumii pe la începutul anului 2009 un întreg PC înghesuit sub o tastatură QWERTY cu un mini-ecran tactil la dreapta plus, atenţie, conector wireless HDMI.
Pozele cu scula sunt după cum urmează:
Trebuie să recunosc că mi se pare un concept fantastic (chiar dacă este “doar” un Commodore reinventat), mai ales că, folosind HDMI îmi pot transforma televizorul într-un monitor (plus sunet), fără să fie nevoie de un PC uriaş care să-mi ocupe spaţiu.
La capitolul specificaţii, Eee PC Keyboard va avea la bord un procesor Atom de 1.6 GHz, 1 GB de RAM, 16/32 GB SSD, Wi-Fi, şi Bluetooth. În privinţa porturilor, pe lângă wireless HDMI, mai există 2 porturi USB 2.0, 1 VGA, HDMI, precum şi audio in/out.
Asus estimează că vor exista 2 modele (unul cu wireless HDMI pe la 600 dolari SUA) şi unul cu cablu (pe la vreo 400 dolari), iar acestea vor putea fi cumpărate începând cu luna mai sau iunie a acestui an.
Parcă s-au făcut ceva progrese de la vechiul panou cu conectori care exista pe Commodore 64, nu?